Zakończenie podprogramu 2019 i jego efekty
PODPROGRAM 2019 – efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kostomłotach z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju);
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
• tłuszcze (olej rzepakowy);
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 197 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 9,08674 ton żywności;
o 757 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2019 z uwagi na pandemię wirusa SARS-CoV-2 i ograniczone możliwości spotkań nie były realizowane działania współtowarzyszące.
Natomiast pracownicy socjalni przeprowadzali rozmowy w tym telefoniczne z beneficjentami prowadząc pracę socjalną w szerokim zakresie. Osoby które miały potrzebę mogły również telefonicznie kontaktować się z psychologiem i terapeutą uzależnień.