Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Rozmiar czcionek: A A+ A++ | Zmień kontrast
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej - Kostomłoty

Pomoc żywnościowa -Banki żywności

ZATWIERDZAM :                                                                                                              18 czerwca  2024 r.

Katarzyna Nowakowska Podsekretarz Stanu w MRPiPS

(-podpisano kwalifikowanym podpisem elektronicznym)

Zmiana do Wytycznych Instytucji Zarządzającej

dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów-organizacji partnerskich dotyczących działań realizowanych w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 20212027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023

W Wytycznych  z 8 września 2023 r., zmienionych  12 lutego 2024 r. oraz 29 lutego 2024 r., wprowadza się następujące zmiany:

        1)       część A ust. 3 otrzymuje brzmienie:

0

6

 

2

0

2

4

 do

1

0

 

2

0

2

4

Zakładany okres realizacji dostaw artykułów spożywczych w ramach Podprogramu 2023* od

* ostateczny termin zakończenia realizacji dostaw poszczególnych artykułów spożywczych do magazynów beneficjentów-organizacji            partnerskich      będzie   uzależniony        od          terminów uzgodnionych z wykonawcami dostaw poszczególnych artykułów spożywczych.

        2)      część A ust. 5. otrzymuje brzmienie:

Rodzaje artykułów spożywczych[1]            oraz       szacunkowy podział       procentowy ilości           w poszczególnych grupach towarowych

  1. artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy) ok. 8,47%,
  2. artykuły skrobiowe (makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna) ok. 30,24%,
  3. artykuły mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający) ok. 21,78%,
  4. artykuły mięsne (szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju) ok. 10,77%,
  5. cukry (cukier biały) ok. 12,10%,
  6. tłuszcze (olej rzepakowy) ok. 12,10%,
  7. dania gotowe (fasolka po bretońsku) ok. 4,54%.
  1. część B.I ust. 1 otrzymuje brzmienie:

Cel ogólny operacji w ramach Podprogramu 2023

Przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie czerwiec 2024 r. – grudzień 2024 r.[2]

  1. część B.II ust. 13.2 otrzymuje brzmienie:

Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: Minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2023.

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 33 kg[3], w tym:

1) Artykuły warzywne i owocowe

  • Groszek z marchewką 1,60 kg,
  • Dżem truskawkowy 1,20 kg,

2) Artykuły skrobiowe

  • Makaron jajeczny świderki 2,50 kg,
  • Mąka pszenna 4 kg,
  • Kasza jęczmienna 1,50 kg,
  • Płatki owsiane 1 kg
  • Herbatniki maślane 0,60 kg
  • Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,

3) Artykuły mleczne

  • Mleko UHT 6 l,
  • Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg

4) Artykuły mięsne

  • Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
  • Szynka drobiowa 1,20 kg,  Pasztet wieprzowy 0,48 kg,  Szprot w oleju 0,68 kg.
  1. Cukier
    • Cukier biały 4 kg,
  2. Tłuszcze

 Olej rzepakowy 4 l.

        7)     Dania gotowe

 Fasolka po bretońsku 1,50 kg.

Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2023 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2023.

W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się do danej organizacji partnerskiej w trakcie realizacji Podprogramu 2023, przekroczy limit wynikający z podziału alokacji określony w Wytycznych, dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 odbiorcy końcowego, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 26 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.

W uzasadnionych sytuacjach, (np. ze względu na stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywieniowe), dopuszcza się zamianę artykułu spożywczego na inny, wchodzący w skład zestawu, w odpowiedniej proporcji lub zwiększenie liczby opakowań określonych artykułów spożywczych, o ile OPR/OPL posiada takie możliwości.

W przypadku rodzin z dziećmi[4] lub osób starszych[5],  dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych odpowiednio do potrzeb rodzin i możliwości OPR/OPL.

  1. część B.IV ust. 2.6 otrzymuje brzmienie:

OPR/OPL dokumentuje ilość żywności z darowizn wydanej odbiorcom końcowym na wzorze ewidencji, która stanowi załącznik 3a do Wytycznych.

  1. część B.V otrzymuje brzmienie:

0

6

 

2

0

2

4

    do

1

2

 

2

0

2

4

Zakładany okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych od

W uzasadnionych przypadkach termin zakończenia dystrybucji może zostać wydłużony, co nie wymagać będzie zmiany Wytycznych, a wyłącznie pisemnej zgody IZ.

  1. część B.XI ust. 1 lit. g tiret 3 otrzymuje brzmienie:

OPR/OPL nie prowadziła ewidencji ilości żywności wydanej odbiorcom końcowym zgodnie ze wzorem stanowiącym załącznik 3a do Wytycznych.

  1. Ilekroć w załącznikach do Wytycznych jest mowa o „koncentracie pomidorowym”, wiersze tabeli należy pozostawić niewypełnione lub usunąć.
  2. Wprowadza się nowy wzór załącznika nr 3a Ewidencja wydania artykułów spożywczych z darowizn osobom najbardziej potrzebującym w Programie Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 - Podprogram 2023.

Niniejsze wytyczne stosuje się od dnia  19 czerwca 2024 r.

 

[1] Pojęcie rodzaje artykułów spożywczych stosuje się zamiennie z pojęciami: grupy towarowe, rodzaje produktów żywnościowych, kategorie produktów.

[2] Nie dotyczy żywności z darowizn, której udostępnianie odbiorcom końcowym jest możliwe od dnia wydania pierwszej wersji Wytycznych IZ, tj. od 8.09.2023 r.

[3] Wskazane ilości są wartościami maksymalnymi poszczególnych artykułów spożywczych.

[4] Przez „dzieci” należy rozumieć osoby poniżej 18 roku życia – zgodnie z Załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1057 z dnia 24 czerwca 2021 r. ustanawiające europejski fundusz społeczny plus (efs+) oraz uchylające rozporządzenie (UE) NR 1296/2013 z dnia 24 czerwca 2021 r.

[5] Przez „osoby starsze” należy rozumieć osoby w wieku 65 lat lub starsze – zgodnie z Załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1057 z dnia 24 czerwca 2021 r. ustanawiające europejski fundusz społeczny plus (efs+) oraz uchylające rozporządzenie (UE) NR 1296/2013 z dnia 24 czerwca 2021 r.

ZATWIERDZAM :                                                                                                              18 czerwca  2024 r.

Katarzyna Nowakowska Podsekretarz Stanu w MRPiPS

(-podpisano kwalifikowanym podpisem elektronicznym)

Zmiana do Wytycznych Instytucji Zarządzającej

dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów-organizacji partnerskich dotyczących działań realizowanych w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 20212027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023

W Wytycznych  z 8 września 2023 r., zmienionych  12 lutego 2024 r. oraz 29 lutego 2024 r., wprowadza się następujące zmiany:

        1)       część A ust. 3 otrzymuje brzmienie:

0

6

 

2

0

2

4

 do

1

0

 

2

0

2

4

Zakładany okres realizacji dostaw artykułów spożywczych w ramach Podprogramu 2023* od

* ostateczny termin zakończenia realizacji dostaw poszczególnych artykułów spożywczych do magazynów beneficjentów-organizacji            partnerskich      będzie   uzależniony        od          terminów uzgodnionych z wykonawcami dostaw poszczególnych artykułów spożywczych.

        2)      część A ust. 5. otrzymuje brzmienie:

Rodzaje artykułów spożywczych[1]            oraz       szacunkowy podział       procentowy ilości           w poszczególnych grupach towarowych

  1. artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy) ok. 8,47%,
  2. artykuły skrobiowe (makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna) ok. 30,24%,
  3. artykuły mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający) ok. 21,78%,
  4. artykuły mięsne (szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju) ok. 10,77%,
  5. cukry (cukier biały) ok. 12,10%,
  6. tłuszcze (olej rzepakowy) ok. 12,10%,
  7. dania gotowe (fasolka po bretońsku) ok. 4,54%.
  1. część B.I ust. 1 otrzymuje brzmienie:

Cel ogólny operacji w ramach Podprogramu 2023

Przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie czerwiec 2024 r. – grudzień 2024 r.[2]

  1. część B.II ust. 13.2 otrzymuje brzmienie:

Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: Minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2023.

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 33 kg[3], w tym:

1) Artykuły warzywne i owocowe

  • Groszek z marchewką 1,60 kg,
  • Dżem truskawkowy 1,20 kg,

2) Artykuły skrobiowe

  • Makaron jajeczny świderki 2,50 kg,
  • Mąka pszenna 4 kg,
  • Kasza jęczmienna 1,50 kg,
  • Płatki owsiane 1 kg
  • Herbatniki maślane 0,60 kg
  • Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,

3) Artykuły mleczne

  • Mleko UHT 6 l,
  • Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg

4) Artykuły mięsne

  • Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
  • Szynka drobiowa 1,20 kg,  Pasztet wieprzowy 0,48 kg,  Szprot w oleju 0,68 kg.
  1. Cukier
    • Cukier biały 4 kg,
  2. Tłuszcze

 Olej rzepakowy 4 l.

        7)     Dania gotowe

 Fasolka po bretońsku 1,50 kg.

Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2023 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2023.

W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się do danej organizacji partnerskiej w trakcie realizacji Podprogramu 2023, przekroczy limit wynikający z podziału alokacji określony w Wytycznych, dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 odbiorcy końcowego, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 26 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.

W uzasadnionych sytuacjach, (np. ze względu na stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywieniowe), dopuszcza się zamianę artykułu spożywczego na inny, wchodzący w skład zestawu, w odpowiedniej proporcji lub zwiększenie liczby opakowań określonych artykułów spożywczych, o ile OPR/OPL posiada takie możliwości.

W przypadku rodzin z dziećmi[4] lub osób starszych[5],  dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych odpowiednio do potrzeb rodzin i możliwości OPR/OPL.

  1. część B.IV ust. 2.6 otrzymuje brzmienie:

OPR/OPL dokumentuje ilość żywności z darowizn wydanej odbiorcom końcowym na wzorze ewidencji, która stanowi załącznik 3a do Wytycznych.

  1. część B.V otrzymuje brzmienie:

0

6

 

2

0

2

4

    do

1

2

 

2

0

2

4

Zakładany okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych od

W uzasadnionych przypadkach termin zakończenia dystrybucji może zostać wydłużony, co nie wymagać będzie zmiany Wytycznych, a wyłącznie pisemnej zgody IZ.

  1. część B.XI ust. 1 lit. g tiret 3 otrzymuje brzmienie:

OPR/OPL nie prowadziła ewidencji ilości żywności wydanej odbiorcom końcowym zgodnie ze wzorem stanowiącym załącznik 3a do Wytycznych.

  1. Ilekroć w załącznikach do Wytycznych jest mowa o „koncentracie pomidorowym”, wiersze tabeli należy pozostawić niewypełnione lub usunąć.
  2. Wprowadza się nowy wzór załącznika nr 3a Ewidencja wydania artykułów spożywczych z darowizn osobom najbardziej potrzebującym w Programie Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 - Podprogram 2023.

Niniejsze wytyczne stosuje się od dnia  19 czerwca 2024 r.

 

[1] Pojęcie rodzaje artykułów spożywczych stosuje się zamiennie z pojęciami: grupy towarowe, rodzaje produktów żywnościowych, kategorie produktów.

[2] Nie dotyczy żywności z darowizn, której udostępnianie odbiorcom końcowym jest możliwe od dnia wydania pierwszej wersji Wytycznych IZ, tj. od 8.09.2023 r.

[3] Wskazane ilości są wartościami maksymalnymi poszczególnych artykułów spożywczych.

[4] Przez „dzieci” należy rozumieć osoby poniżej 18 roku życia – zgodnie z Załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1057 z dnia 24 czerwca 2021 r. ustanawiające europejski fundusz społeczny plus (efs+) oraz uchylające rozporządzenie (UE) NR 1296/2013 z dnia 24 czerwca 2021 r.

[5] Przez „osoby starsze” należy rozumieć osoby w wieku 65 lat lub starsze – zgodnie z Załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1057 z dnia 24 czerwca 2021 r. ustanawiające europejski fundusz społeczny plus (efs+) oraz uchylające rozporządzenie (UE) NR 1296/2013 z dnia 24 czerwca 2021 r.

ZATWIERDZAM :                                                                                                              18 czerwca  2024 r.

Katarzyna Nowakowska Podsekretarz Stanu w MRPiPS

(-podpisano kwalifikowanym podpisem elektronicznym)

Zmiana do Wytycznych Instytucji Zarządzającej

dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów-organizacji partnerskich dotyczących działań realizowanych w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 20212027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023

W Wytycznych  z 8 września 2023 r., zmienionych  12 lutego 2024 r. oraz 29 lutego 2024 r., wprowadza się następujące zmiany:

        1)       część A ust. 3 otrzymuje brzmienie:

0

6

 

2

0

2

4

 do

1

0

 

2

0

2

4

Zakładany okres realizacji dostaw artykułów spożywczych w ramach Podprogramu 2023* od

* ostateczny termin zakończenia realizacji dostaw poszczególnych artykułów spożywczych do magazynów beneficjentów-organizacji            partnerskich      będzie   uzależniony        od          terminów uzgodnionych z wykonawcami dostaw poszczególnych artykułów spożywczych.

        2)      część A ust. 5. otrzymuje brzmienie:

Rodzaje artykułów spożywczych[1]            oraz       szacunkowy podział       procentowy ilości           w poszczególnych grupach towarowych

  1. artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy) ok. 8,47%,
  2. artykuły skrobiowe (makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna) ok. 30,24%,
  3. artykuły mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający) ok. 21,78%,
  4. artykuły mięsne (szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju) ok. 10,77%,
  5. cukry (cukier biały) ok. 12,10%,
  6. tłuszcze (olej rzepakowy) ok. 12,10%,
  7. dania gotowe (fasolka po bretońsku) ok. 4,54%.
  1. część B.I ust. 1 otrzymuje brzmienie:

Cel ogólny operacji w ramach Podprogramu 2023

Przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie czerwiec 2024 r. – grudzień 2024 r.[2]

  1. część B.II ust. 13.2 otrzymuje brzmienie:

Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: Minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2023.

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 33 kg[3], w tym:

1) Artykuły warzywne i owocowe

  • Groszek z marchewką 1,60 kg,
  • Dżem truskawkowy 1,20 kg,

2) Artykuły skrobiowe

  • Makaron jajeczny świderki 2,50 kg,
  • Mąka pszenna 4 kg,
  • Kasza jęczmienna 1,50 kg,
  • Płatki owsiane 1 kg
  • Herbatniki maślane 0,60 kg
  • Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,

3) Artykuły mleczne

  • Mleko UHT 6 l,
  • Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg

4) Artykuły mięsne

  • Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
  • Szynka drobiowa 1,20 kg,  Pasztet wieprzowy 0,48 kg,  Szprot w oleju 0,68 kg.
  1. Cukier
    • Cukier biały 4 kg,
  2. Tłuszcze

 Olej rzepakowy 4 l.

        7)     Dania gotowe

 Fasolka po bretońsku 1,50 kg.

Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2023 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2023.

W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się do danej organizacji partnerskiej w trakcie realizacji Podprogramu 2023, przekroczy limit wynikający z podziału alokacji określony w Wytycznych, dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 odbiorcy końcowego, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 26 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.

W uzasadnionych sytuacjach, (np. ze względu na stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywieniowe), dopuszcza się zamianę artykułu spożywczego na inny, wchodzący w skład zestawu, w odpowiedniej proporcji lub zwiększenie liczby opakowań określonych artykułów spożywczych, o ile OPR/OPL posiada takie możliwości.

W przypadku rodzin z dziećmi[4] lub osób starszych[5],  dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych odpowiednio do potrzeb rodzin i możliwości OPR/OPL.

  1. część B.IV ust. 2.6 otrzymuje brzmienie:

OPR/OPL dokumentuje ilość żywności z darowizn wydanej odbiorcom końcowym na wzorze ewidencji, która stanowi załącznik 3a do Wytycznych.

  1. część B.V otrzymuje brzmienie:

0

6

 

2

0

2

4

    do

1

2

 

2

0

2

4

Zakładany okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych od

W uzasadnionych przypadkach termin zakończenia dystrybucji może zostać wydłużony, co nie wymagać będzie zmiany Wytycznych, a wyłącznie pisemnej zgody IZ.

  1. część B.XI ust. 1 lit. g tiret 3 otrzymuje brzmienie:

OPR/OPL nie prowadziła ewidencji ilości żywności wydanej odbiorcom końcowym zgodnie ze wzorem stanowiącym załącznik 3a do Wytycznych.

  1. Ilekroć w załącznikach do Wytycznych jest mowa o „koncentracie pomidorowym”, wiersze tabeli należy pozostawić niewypełnione lub usunąć.
  2. Wprowadza się nowy wzór załącznika nr 3a Ewidencja wydania artykułów spożywczych z darowizn osobom najbardziej potrzebującym w Programie Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 - Podprogram 2023.

Niniejsze wytyczne stosuje się od dnia  19 czerwca 2024 r.

 

[1] Pojęcie rodzaje artykułów spożywczych stosuje się zamiennie z pojęciami: grupy towarowe, rodzaje produktów żywnościowych, kategorie produktów.

[2] Nie dotyczy żywności z darowizn, której udostępnianie odbiorcom końcowym jest możliwe od dnia wydania pierwszej wersji Wytycznych IZ, tj. od 8.09.2023 r.

[3] Wskazane ilości są wartościami maksymalnymi poszczególnych artykułów spożywczych.

[4] Przez „dzieci” należy rozumieć osoby poniżej 18 roku życia – zgodnie z Załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1057 z dnia 24 czerwca 2021 r. ustanawiające europejski fundusz społeczny plus (efs+) oraz uchylające rozporządzenie (UE) NR 1296/2013 z dnia 24 czerwca 2021 r.

[5] Przez „osoby starsze” należy rozumieć osoby w wieku 65 lat lub starsze – zgodnie z Załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1057 z dnia 24 czerwca 2021 r. ustanawiające europejski fundusz społeczny plus (efs+) oraz uchylające rozporządzenie (UE) NR 1296/2013 z dnia 24 czerwca 2021 r.

ZATWIERDZAM :                                                                                                              18 czerwca  2024 r.

Katarzyna Nowakowska Podsekretarz Stanu w MRPiPS

(-podpisano kwalifikowanym podpisem elektronicznym)

Zmiana do Wytycznych Instytucji Zarządzającej

dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów-organizacji partnerskich dotyczących działań realizowanych w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 20212027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023

W Wytycznych  z 8 września 2023 r., zmienionych  12 lutego 2024 r. oraz 29 lutego 2024 r., wprowadza się następujące zmiany:

        1)       część A ust. 3 otrzymuje brzmienie:

0

6

 

2

0

2

4

 do

1

0

 

2

0

2

4

Zakładany okres realizacji dostaw artykułów spożywczych w ramach Podprogramu 2023* od

* ostateczny termin zakończenia realizacji dostaw poszczególnych artykułów spożywczych do magazynów beneficjentów-organizacji            partnerskich      będzie   uzależniony        od          terminów uzgodnionych z wykonawcami dostaw poszczególnych artykułów spożywczych.

        2)      część A ust. 5. otrzymuje brzmienie:

Rodzaje artykułów spożywczych[1]            oraz       szacunkowy podział       procentowy ilości           w poszczególnych grupach towarowych

  1. artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy) ok. 8,47%,
  2. artykuły skrobiowe (makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna) ok. 30,24%,
  3. artykuły mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający) ok. 21,78%,
  4. artykuły mięsne (szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju) ok. 10,77%,
  5. cukry (cukier biały) ok. 12,10%,
  6. tłuszcze (olej rzepakowy) ok. 12,10%,
  7. dania gotowe (fasolka po bretońsku) ok. 4,54%.
  1. część B.I ust. 1 otrzymuje brzmienie:

Cel ogólny operacji w ramach Podprogramu 2023

Przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie czerwiec 2024 r. – grudzień 2024 r.[2]

  1. część B.II ust. 13.2 otrzymuje brzmienie:

Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: Minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2023.

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 33 kg[3], w tym:

1) Artykuły warzywne i owocowe

  • Groszek z marchewką 1,60 kg,
  • Dżem truskawkowy 1,20 kg,

2) Artykuły skrobiowe

  • Makaron jajeczny świderki 2,50 kg,
  • Mąka pszenna 4 kg,
  • Kasza jęczmienna 1,50 kg,
  • Płatki owsiane 1 kg
  • Herbatniki maślane 0,60 kg
  • Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,

3) Artykuły mleczne

  • Mleko UHT 6 l,
  • Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg

4) Artykuły mięsne

  • Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
  • Szynka drobiowa 1,20 kg,  Pasztet wieprzowy 0,48 kg,  Szprot w oleju 0,68 kg.
  1. Cukier
    • Cukier biały 4 kg,
  2. Tłuszcze

 Olej rzepakowy 4 l.

        7)     Dania gotowe

 Fasolka po bretońsku 1,50 kg.

Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2023 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2023.

W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się do danej organizacji partnerskiej w trakcie realizacji Podprogramu 2023, przekroczy limit wynikający z podziału alokacji określony w Wytycznych, dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 odbiorcy końcowego, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 26 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.

W uzasadnionych sytuacjach, (np. ze względu na stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywieniowe), dopuszcza się zamianę artykułu spożywczego na inny, wchodzący w skład zestawu, w odpowiedniej proporcji lub zwiększenie liczby opakowań określonych artykułów spożywczych, o ile OPR/OPL posiada takie możliwości.

W przypadku rodzin z dziećmi[4] lub osób starszych[5],  dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych odpowiednio do potrzeb rodzin i możliwości OPR/OPL.

  1. część B.IV ust. 2.6 otrzymuje brzmienie:

OPR/OPL dokumentuje ilość żywności z darowizn wydanej odbiorcom końcowym na wzorze ewidencji, która stanowi załącznik 3a do Wytycznych.

  1. część B.V otrzymuje brzmienie:

0

6

 

2

0

2

4

    do

1

2

 

2

0

2

4

Zakładany okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych od

W uzasadnionych przypadkach termin zakończenia dystrybucji może zostać wydłużony, co nie wymagać będzie zmiany Wytycznych, a wyłącznie pisemnej zgody IZ.

  1. część B.XI ust. 1 lit. g tiret 3 otrzymuje brzmienie:

OPR/OPL nie prowadziła ewidencji ilości żywności wydanej odbiorcom końcowym zgodnie ze wzorem stanowiącym załącznik 3a do Wytycznych.

  1. Ilekroć w załącznikach do Wytycznych jest mowa o „koncentracie pomidorowym”, wiersze tabeli należy pozostawić niewypełnione lub usunąć.
  2. Wprowadza się nowy wzór załącznika nr 3a Ewidencja wydania artykułów spożywczych z darowizn osobom najbardziej potrzebującym w Programie Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 - Podprogram 2023.

Niniejsze wytyczne stosuje się od dnia  19 czerwca 2024 r.

 

[1] Pojęcie rodzaje artykułów spożywczych stosuje się zamiennie z pojęciami: grupy towarowe, rodzaje produktów żywnościowych, kategorie produktów.

[2] Nie dotyczy żywności z darowizn, której udostępnianie odbiorcom końcowym jest możliwe od dnia wydania pierwszej wersji Wytycznych IZ, tj. od 8.09.2023 r.

[3] Wskazane ilości są wartościami maksymalnymi poszczególnych artykułów spożywczych.

[4] Przez „dzieci” należy rozumieć osoby poniżej 18 roku życia – zgodnie z Załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1057 z dnia 24 czerwca 2021 r. ustanawiające europejski fundusz społeczny plus (efs+) oraz uchylające rozporządzenie (UE) NR 1296/2013 z dnia 24 czerwca 2021 r.

[5] Przez „osoby starsze” należy rozumieć osoby w wieku 65 lat lub starsze – zgodnie z Załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1057 z dnia 24 czerwca 2021 r. ustanawiające europejski fundusz społeczny plus (efs+) oraz uchylające rozporządzenie (UE) NR 1296/2013 z dnia 24 czerwca 2021 r.

                                                                                                                                                                                                                                                            EG

AKTUALNOŚCI:

Informacja w sprawie dystrybucji żywności.

Utworzono dnia 01.02.2021
Od dnia 4 lutego 2021 r.  tut. ośrodek będzie wydawał  żywność otrzymaną z Banku Żywności we Wrocławiu w formie paczek.  Żywność będzie wydawana w dniach od poniedziałku do piątku od 8.00 do 14.00 zgodnie z otrzymanym wykazem w pełnym  reżimie...
czytaj dalej na temat: Informacja w sprawie dystrybucji żywności.

Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020

Utworzono dnia 01.02.2021
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODPROGRAM 2020 CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach...
czytaj dalej na temat: Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020

Zakończenie podprogramu 2019 i jego efekty

Utworzono dnia 16.12.2020

PODPROGRAM 2019 – efekty 1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kostomłotach z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego...

czytaj dalej na temat: Zakończenie podprogramu 2019 i jego efekty

Informacja dotycząca wsparcia z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa

Utworzono dnia 24.07.2020
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODROGRAM 2019   CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach...
czytaj dalej na temat: Informacja dotycząca wsparcia z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa

Dostarczanie żywności w czasie epidemii

Utworzono dnia 06.05.2020

W związku z aktualizacją Wytycznych Instytucji Zarządzającej dotyczących realizacji POPŻ Podprogram 2019 z dnia 17 i 23 marca 2020 dotyczącej usprawniania  realizacji dystrybucji wśród osób potrzebujących wprowadzone następujące zasady postępowania w okresie...

czytaj dalej na temat: Dostarczanie żywności w czasie epidemii

Kalendarium

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Luty 2025
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 1 2

Imieniny