Pomoc żywnościowa -Banki żywności
ZATWIERDZAM : 18 czerwca 2024 r.
Katarzyna Nowakowska Podsekretarz Stanu w MRPiPS
(-podpisano kwalifikowanym podpisem elektronicznym)
Zmiana do Wytycznych Instytucji Zarządzającej
dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów-organizacji partnerskich dotyczących działań realizowanych w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 20212027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023
W Wytycznych z 8 września 2023 r., zmienionych 12 lutego 2024 r. oraz 29 lutego 2024 r., wprowadza się następujące zmiany:
1) część A ust. 3 otrzymuje brzmienie:
0 |
6 |
|
2 |
0 |
2 |
4 |
do |
1 |
0 |
|
2 |
0 |
2 |
4 |
Zakładany okres realizacji dostaw artykułów spożywczych w ramach Podprogramu 2023* od
* ostateczny termin zakończenia realizacji dostaw poszczególnych artykułów spożywczych do magazynów beneficjentów-organizacji partnerskich będzie uzależniony od terminów uzgodnionych z wykonawcami dostaw poszczególnych artykułów spożywczych.
2) część A ust. 5. otrzymuje brzmienie:
Rodzaje artykułów spożywczych[1] oraz szacunkowy podział procentowy ilości w poszczególnych grupach towarowych
- artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy) ok. 8,47%,
- artykuły skrobiowe (makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna) ok. 30,24%,
- artykuły mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający) ok. 21,78%,
- artykuły mięsne (szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju) ok. 10,77%,
- cukry (cukier biały) ok. 12,10%,
- tłuszcze (olej rzepakowy) ok. 12,10%,
- dania gotowe (fasolka po bretońsku) ok. 4,54%.
- część B.I ust. 1 otrzymuje brzmienie:
Cel ogólny operacji w ramach Podprogramu 2023
Przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie czerwiec 2024 r. – grudzień 2024 r.[2]
- część B.II ust. 13.2 otrzymuje brzmienie:
Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: Minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2023.
Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 33 kg[3], w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe
- Groszek z marchewką 1,60 kg,
- Dżem truskawkowy 1,20 kg,
2) Artykuły skrobiowe
- Makaron jajeczny świderki 2,50 kg,
- Mąka pszenna 4 kg,
- Kasza jęczmienna 1,50 kg,
- Płatki owsiane 1 kg
- Herbatniki maślane 0,60 kg
- Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,
3) Artykuły mleczne
- Mleko UHT 6 l,
- Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg
4) Artykuły mięsne
- Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
- Szynka drobiowa 1,20 kg, Pasztet wieprzowy 0,48 kg, Szprot w oleju 0,68 kg.
- Cukier
- Cukier biały 4 kg,
- Tłuszcze
Olej rzepakowy 4 l.
7) Dania gotowe
Fasolka po bretońsku 1,50 kg.
Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2023 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2023.
W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się do danej organizacji partnerskiej w trakcie realizacji Podprogramu 2023, przekroczy limit wynikający z podziału alokacji określony w Wytycznych, dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 odbiorcy końcowego, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 26 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.
W uzasadnionych sytuacjach, (np. ze względu na stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywieniowe), dopuszcza się zamianę artykułu spożywczego na inny, wchodzący w skład zestawu, w odpowiedniej proporcji lub zwiększenie liczby opakowań określonych artykułów spożywczych, o ile OPR/OPL posiada takie możliwości.
W przypadku rodzin z dziećmi[4] lub osób starszych[5], dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych odpowiednio do potrzeb rodzin i możliwości OPR/OPL.
- część B.IV ust. 2.6 otrzymuje brzmienie:
OPR/OPL dokumentuje ilość żywności z darowizn wydanej odbiorcom końcowym na wzorze ewidencji, która stanowi załącznik 3a do Wytycznych.
- część B.V otrzymuje brzmienie:
0 |
6 |
|
2 |
0 |
2 |
4 |
do |
1 |
2 |
|
2 |
0 |
2 |
4 |
Zakładany okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych od
W uzasadnionych przypadkach termin zakończenia dystrybucji może zostać wydłużony, co nie wymagać będzie zmiany Wytycznych, a wyłącznie pisemnej zgody IZ.
- część B.XI ust. 1 lit. g tiret 3 otrzymuje brzmienie:
OPR/OPL nie prowadziła ewidencji ilości żywności wydanej odbiorcom końcowym zgodnie ze wzorem stanowiącym załącznik 3a do Wytycznych.
- Ilekroć w załącznikach do Wytycznych jest mowa o „koncentracie pomidorowym”, wiersze tabeli należy pozostawić niewypełnione lub usunąć.
- Wprowadza się nowy wzór załącznika nr 3a Ewidencja wydania artykułów spożywczych z darowizn osobom najbardziej potrzebującym w Programie Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 - Podprogram 2023.
Niniejsze wytyczne stosuje się od dnia 19 czerwca 2024 r.
[1] Pojęcie rodzaje artykułów spożywczych stosuje się zamiennie z pojęciami: grupy towarowe, rodzaje produktów żywnościowych, kategorie produktów.
[2] Nie dotyczy żywności z darowizn, której udostępnianie odbiorcom końcowym jest możliwe od dnia wydania pierwszej wersji Wytycznych IZ, tj. od 8.09.2023 r.
[3] Wskazane ilości są wartościami maksymalnymi poszczególnych artykułów spożywczych.
[4] Przez „dzieci” należy rozumieć osoby poniżej 18 roku życia – zgodnie z Załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1057 z dnia 24 czerwca 2021 r. ustanawiające europejski fundusz społeczny plus (efs+) oraz uchylające rozporządzenie (UE) NR 1296/2013 z dnia 24 czerwca 2021 r.
[5] Przez „osoby starsze” należy rozumieć osoby w wieku 65 lat lub starsze – zgodnie z Załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1057 z dnia 24 czerwca 2021 r. ustanawiające europejski fundusz społeczny plus (efs+) oraz uchylające rozporządzenie (UE) NR 1296/2013 z dnia 24 czerwca 2021 r.
ZATWIERDZAM : 18 czerwca 2024 r.
Katarzyna Nowakowska Podsekretarz Stanu w MRPiPS
(-podpisano kwalifikowanym podpisem elektronicznym)
Zmiana do Wytycznych Instytucji Zarządzającej
dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów-organizacji partnerskich dotyczących działań realizowanych w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 20212027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023
W Wytycznych z 8 września 2023 r., zmienionych 12 lutego 2024 r. oraz 29 lutego 2024 r., wprowadza się następujące zmiany:
1) część A ust. 3 otrzymuje brzmienie:
0 |
6 |
|
2 |
0 |
2 |
4 |
do |
1 |
0 |
|
2 |
0 |
2 |
4 |
Zakładany okres realizacji dostaw artykułów spożywczych w ramach Podprogramu 2023* od
* ostateczny termin zakończenia realizacji dostaw poszczególnych artykułów spożywczych do magazynów beneficjentów-organizacji partnerskich będzie uzależniony od terminów uzgodnionych z wykonawcami dostaw poszczególnych artykułów spożywczych.
2) część A ust. 5. otrzymuje brzmienie:
Rodzaje artykułów spożywczych[1] oraz szacunkowy podział procentowy ilości w poszczególnych grupach towarowych
- artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy) ok. 8,47%,
- artykuły skrobiowe (makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna) ok. 30,24%,
- artykuły mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający) ok. 21,78%,
- artykuły mięsne (szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju) ok. 10,77%,
- cukry (cukier biały) ok. 12,10%,
- tłuszcze (olej rzepakowy) ok. 12,10%,
- dania gotowe (fasolka po bretońsku) ok. 4,54%.
- część B.I ust. 1 otrzymuje brzmienie:
Cel ogólny operacji w ramach Podprogramu 2023
Przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie czerwiec 2024 r. – grudzień 2024 r.[2]
- część B.II ust. 13.2 otrzymuje brzmienie:
Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: Minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2023.
Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 33 kg[3], w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe
- Groszek z marchewką 1,60 kg,
- Dżem truskawkowy 1,20 kg,
2) Artykuły skrobiowe
- Makaron jajeczny świderki 2,50 kg,
- Mąka pszenna 4 kg,
- Kasza jęczmienna 1,50 kg,
- Płatki owsiane 1 kg
- Herbatniki maślane 0,60 kg
- Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,
3) Artykuły mleczne
- Mleko UHT 6 l,
- Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg
4) Artykuły mięsne
- Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
- Szynka drobiowa 1,20 kg, Pasztet wieprzowy 0,48 kg, Szprot w oleju 0,68 kg.
- Cukier
- Cukier biały 4 kg,
- Tłuszcze
Olej rzepakowy 4 l.
7) Dania gotowe
Fasolka po bretońsku 1,50 kg.
Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2023 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2023.
W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się do danej organizacji partnerskiej w trakcie realizacji Podprogramu 2023, przekroczy limit wynikający z podziału alokacji określony w Wytycznych, dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 odbiorcy końcowego, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 26 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.
W uzasadnionych sytuacjach, (np. ze względu na stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywieniowe), dopuszcza się zamianę artykułu spożywczego na inny, wchodzący w skład zestawu, w odpowiedniej proporcji lub zwiększenie liczby opakowań określonych artykułów spożywczych, o ile OPR/OPL posiada takie możliwości.
W przypadku rodzin z dziećmi[4] lub osób starszych[5], dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych odpowiednio do potrzeb rodzin i możliwości OPR/OPL.
- część B.IV ust. 2.6 otrzymuje brzmienie:
OPR/OPL dokumentuje ilość żywności z darowizn wydanej odbiorcom końcowym na wzorze ewidencji, która stanowi załącznik 3a do Wytycznych.
- część B.V otrzymuje brzmienie:
0 |
6 |
|
2 |
0 |
2 |
4 |
do |
1 |
2 |
|
2 |
0 |
2 |
4 |
Zakładany okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych od
W uzasadnionych przypadkach termin zakończenia dystrybucji może zostać wydłużony, co nie wymagać będzie zmiany Wytycznych, a wyłącznie pisemnej zgody IZ.
- część B.XI ust. 1 lit. g tiret 3 otrzymuje brzmienie:
OPR/OPL nie prowadziła ewidencji ilości żywności wydanej odbiorcom końcowym zgodnie ze wzorem stanowiącym załącznik 3a do Wytycznych.
- Ilekroć w załącznikach do Wytycznych jest mowa o „koncentracie pomidorowym”, wiersze tabeli należy pozostawić niewypełnione lub usunąć.
- Wprowadza się nowy wzór załącznika nr 3a Ewidencja wydania artykułów spożywczych z darowizn osobom najbardziej potrzebującym w Programie Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 - Podprogram 2023.
Niniejsze wytyczne stosuje się od dnia 19 czerwca 2024 r.
[1] Pojęcie rodzaje artykułów spożywczych stosuje się zamiennie z pojęciami: grupy towarowe, rodzaje produktów żywnościowych, kategorie produktów.
[2] Nie dotyczy żywności z darowizn, której udostępnianie odbiorcom końcowym jest możliwe od dnia wydania pierwszej wersji Wytycznych IZ, tj. od 8.09.2023 r.
[3] Wskazane ilości są wartościami maksymalnymi poszczególnych artykułów spożywczych.
[4] Przez „dzieci” należy rozumieć osoby poniżej 18 roku życia – zgodnie z Załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1057 z dnia 24 czerwca 2021 r. ustanawiające europejski fundusz społeczny plus (efs+) oraz uchylające rozporządzenie (UE) NR 1296/2013 z dnia 24 czerwca 2021 r.
[5] Przez „osoby starsze” należy rozumieć osoby w wieku 65 lat lub starsze – zgodnie z Załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1057 z dnia 24 czerwca 2021 r. ustanawiające europejski fundusz społeczny plus (efs+) oraz uchylające rozporządzenie (UE) NR 1296/2013 z dnia 24 czerwca 2021 r.
ZATWIERDZAM : 18 czerwca 2024 r.
Katarzyna Nowakowska Podsekretarz Stanu w MRPiPS
(-podpisano kwalifikowanym podpisem elektronicznym)
Zmiana do Wytycznych Instytucji Zarządzającej
dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów-organizacji partnerskich dotyczących działań realizowanych w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 20212027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023
W Wytycznych z 8 września 2023 r., zmienionych 12 lutego 2024 r. oraz 29 lutego 2024 r., wprowadza się następujące zmiany:
1) część A ust. 3 otrzymuje brzmienie:
0 |
6 |
|
2 |
0 |
2 |
4 |
do |
1 |
0 |
|
2 |
0 |
2 |
4 |
Zakładany okres realizacji dostaw artykułów spożywczych w ramach Podprogramu 2023* od
* ostateczny termin zakończenia realizacji dostaw poszczególnych artykułów spożywczych do magazynów beneficjentów-organizacji partnerskich będzie uzależniony od terminów uzgodnionych z wykonawcami dostaw poszczególnych artykułów spożywczych.
2) część A ust. 5. otrzymuje brzmienie:
Rodzaje artykułów spożywczych[1] oraz szacunkowy podział procentowy ilości w poszczególnych grupach towarowych
- artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy) ok. 8,47%,
- artykuły skrobiowe (makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna) ok. 30,24%,
- artykuły mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający) ok. 21,78%,
- artykuły mięsne (szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju) ok. 10,77%,
- cukry (cukier biały) ok. 12,10%,
- tłuszcze (olej rzepakowy) ok. 12,10%,
- dania gotowe (fasolka po bretońsku) ok. 4,54%.
- część B.I ust. 1 otrzymuje brzmienie:
Cel ogólny operacji w ramach Podprogramu 2023
Przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie czerwiec 2024 r. – grudzień 2024 r.[2]
- część B.II ust. 13.2 otrzymuje brzmienie:
Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: Minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2023.
Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 33 kg[3], w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe
- Groszek z marchewką 1,60 kg,
- Dżem truskawkowy 1,20 kg,
2) Artykuły skrobiowe
- Makaron jajeczny świderki 2,50 kg,
- Mąka pszenna 4 kg,
- Kasza jęczmienna 1,50 kg,
- Płatki owsiane 1 kg
- Herbatniki maślane 0,60 kg
- Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,
3) Artykuły mleczne
- Mleko UHT 6 l,
- Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg
4) Artykuły mięsne
- Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
- Szynka drobiowa 1,20 kg, Pasztet wieprzowy 0,48 kg, Szprot w oleju 0,68 kg.
- Cukier
- Cukier biały 4 kg,
- Tłuszcze
Olej rzepakowy 4 l.
7) Dania gotowe
Fasolka po bretońsku 1,50 kg.
Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2023 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2023.
W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się do danej organizacji partnerskiej w trakcie realizacji Podprogramu 2023, przekroczy limit wynikający z podziału alokacji określony w Wytycznych, dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 odbiorcy końcowego, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 26 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.
W uzasadnionych sytuacjach, (np. ze względu na stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywieniowe), dopuszcza się zamianę artykułu spożywczego na inny, wchodzący w skład zestawu, w odpowiedniej proporcji lub zwiększenie liczby opakowań określonych artykułów spożywczych, o ile OPR/OPL posiada takie możliwości.
W przypadku rodzin z dziećmi[4] lub osób starszych[5], dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych odpowiednio do potrzeb rodzin i możliwości OPR/OPL.
- część B.IV ust. 2.6 otrzymuje brzmienie:
OPR/OPL dokumentuje ilość żywności z darowizn wydanej odbiorcom końcowym na wzorze ewidencji, która stanowi załącznik 3a do Wytycznych.
- część B.V otrzymuje brzmienie:
0 |
6 |
|
2 |
0 |
2 |
4 |
do |
1 |
2 |
|
2 |
0 |
2 |
4 |
Zakładany okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych od
W uzasadnionych przypadkach termin zakończenia dystrybucji może zostać wydłużony, co nie wymagać będzie zmiany Wytycznych, a wyłącznie pisemnej zgody IZ.
- część B.XI ust. 1 lit. g tiret 3 otrzymuje brzmienie:
OPR/OPL nie prowadziła ewidencji ilości żywności wydanej odbiorcom końcowym zgodnie ze wzorem stanowiącym załącznik 3a do Wytycznych.
- Ilekroć w załącznikach do Wytycznych jest mowa o „koncentracie pomidorowym”, wiersze tabeli należy pozostawić niewypełnione lub usunąć.
- Wprowadza się nowy wzór załącznika nr 3a Ewidencja wydania artykułów spożywczych z darowizn osobom najbardziej potrzebującym w Programie Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 - Podprogram 2023.
Niniejsze wytyczne stosuje się od dnia 19 czerwca 2024 r.
[1] Pojęcie rodzaje artykułów spożywczych stosuje się zamiennie z pojęciami: grupy towarowe, rodzaje produktów żywnościowych, kategorie produktów.
[2] Nie dotyczy żywności z darowizn, której udostępnianie odbiorcom końcowym jest możliwe od dnia wydania pierwszej wersji Wytycznych IZ, tj. od 8.09.2023 r.
[3] Wskazane ilości są wartościami maksymalnymi poszczególnych artykułów spożywczych.
[4] Przez „dzieci” należy rozumieć osoby poniżej 18 roku życia – zgodnie z Załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1057 z dnia 24 czerwca 2021 r. ustanawiające europejski fundusz społeczny plus (efs+) oraz uchylające rozporządzenie (UE) NR 1296/2013 z dnia 24 czerwca 2021 r.
[5] Przez „osoby starsze” należy rozumieć osoby w wieku 65 lat lub starsze – zgodnie z Załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1057 z dnia 24 czerwca 2021 r. ustanawiające europejski fundusz społeczny plus (efs+) oraz uchylające rozporządzenie (UE) NR 1296/2013 z dnia 24 czerwca 2021 r.
ZATWIERDZAM : 18 czerwca 2024 r.
Katarzyna Nowakowska Podsekretarz Stanu w MRPiPS
(-podpisano kwalifikowanym podpisem elektronicznym)
Zmiana do Wytycznych Instytucji Zarządzającej
dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów-organizacji partnerskich dotyczących działań realizowanych w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 20212027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023
W Wytycznych z 8 września 2023 r., zmienionych 12 lutego 2024 r. oraz 29 lutego 2024 r., wprowadza się następujące zmiany:
1) część A ust. 3 otrzymuje brzmienie:
0 |
6 |
|
2 |
0 |
2 |
4 |
do |
1 |
0 |
|
2 |
0 |
2 |
4 |
Zakładany okres realizacji dostaw artykułów spożywczych w ramach Podprogramu 2023* od
* ostateczny termin zakończenia realizacji dostaw poszczególnych artykułów spożywczych do magazynów beneficjentów-organizacji partnerskich będzie uzależniony od terminów uzgodnionych z wykonawcami dostaw poszczególnych artykułów spożywczych.
2) część A ust. 5. otrzymuje brzmienie:
Rodzaje artykułów spożywczych[1] oraz szacunkowy podział procentowy ilości w poszczególnych grupach towarowych
- artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy) ok. 8,47%,
- artykuły skrobiowe (makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna) ok. 30,24%,
- artykuły mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający) ok. 21,78%,
- artykuły mięsne (szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju) ok. 10,77%,
- cukry (cukier biały) ok. 12,10%,
- tłuszcze (olej rzepakowy) ok. 12,10%,
- dania gotowe (fasolka po bretońsku) ok. 4,54%.
- część B.I ust. 1 otrzymuje brzmienie:
Cel ogólny operacji w ramach Podprogramu 2023
Przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie czerwiec 2024 r. – grudzień 2024 r.[2]
- część B.II ust. 13.2 otrzymuje brzmienie:
Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: Minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2023.
Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 33 kg[3], w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe
- Groszek z marchewką 1,60 kg,
- Dżem truskawkowy 1,20 kg,
2) Artykuły skrobiowe
- Makaron jajeczny świderki 2,50 kg,
- Mąka pszenna 4 kg,
- Kasza jęczmienna 1,50 kg,
- Płatki owsiane 1 kg
- Herbatniki maślane 0,60 kg
- Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,
3) Artykuły mleczne
- Mleko UHT 6 l,
- Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg
4) Artykuły mięsne
- Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
- Szynka drobiowa 1,20 kg, Pasztet wieprzowy 0,48 kg, Szprot w oleju 0,68 kg.
- Cukier
- Cukier biały 4 kg,
- Tłuszcze
Olej rzepakowy 4 l.
7) Dania gotowe
Fasolka po bretońsku 1,50 kg.
Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2023 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2023.
W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się do danej organizacji partnerskiej w trakcie realizacji Podprogramu 2023, przekroczy limit wynikający z podziału alokacji określony w Wytycznych, dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 odbiorcy końcowego, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 26 kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.
W uzasadnionych sytuacjach, (np. ze względu na stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywieniowe), dopuszcza się zamianę artykułu spożywczego na inny, wchodzący w skład zestawu, w odpowiedniej proporcji lub zwiększenie liczby opakowań określonych artykułów spożywczych, o ile OPR/OPL posiada takie możliwości.
W przypadku rodzin z dziećmi[4] lub osób starszych[5], dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych odpowiednio do potrzeb rodzin i możliwości OPR/OPL.
- część B.IV ust. 2.6 otrzymuje brzmienie:
OPR/OPL dokumentuje ilość żywności z darowizn wydanej odbiorcom końcowym na wzorze ewidencji, która stanowi załącznik 3a do Wytycznych.
- część B.V otrzymuje brzmienie:
0 |
6 |
|
2 |
0 |
2 |
4 |
do |
1 |
2 |
|
2 |
0 |
2 |
4 |
Zakładany okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych od
W uzasadnionych przypadkach termin zakończenia dystrybucji może zostać wydłużony, co nie wymagać będzie zmiany Wytycznych, a wyłącznie pisemnej zgody IZ.
- część B.XI ust. 1 lit. g tiret 3 otrzymuje brzmienie:
OPR/OPL nie prowadziła ewidencji ilości żywności wydanej odbiorcom końcowym zgodnie ze wzorem stanowiącym załącznik 3a do Wytycznych.
- Ilekroć w załącznikach do Wytycznych jest mowa o „koncentracie pomidorowym”, wiersze tabeli należy pozostawić niewypełnione lub usunąć.
- Wprowadza się nowy wzór załącznika nr 3a Ewidencja wydania artykułów spożywczych z darowizn osobom najbardziej potrzebującym w Programie Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 - Podprogram 2023.
Niniejsze wytyczne stosuje się od dnia 19 czerwca 2024 r.
[1] Pojęcie rodzaje artykułów spożywczych stosuje się zamiennie z pojęciami: grupy towarowe, rodzaje produktów żywnościowych, kategorie produktów.
[2] Nie dotyczy żywności z darowizn, której udostępnianie odbiorcom końcowym jest możliwe od dnia wydania pierwszej wersji Wytycznych IZ, tj. od 8.09.2023 r.
[3] Wskazane ilości są wartościami maksymalnymi poszczególnych artykułów spożywczych.
[4] Przez „dzieci” należy rozumieć osoby poniżej 18 roku życia – zgodnie z Załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1057 z dnia 24 czerwca 2021 r. ustanawiające europejski fundusz społeczny plus (efs+) oraz uchylające rozporządzenie (UE) NR 1296/2013 z dnia 24 czerwca 2021 r.
[5] Przez „osoby starsze” należy rozumieć osoby w wieku 65 lat lub starsze – zgodnie z Załącznikiem III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/1057 z dnia 24 czerwca 2021 r. ustanawiające europejski fundusz społeczny plus (efs+) oraz uchylające rozporządzenie (UE) NR 1296/2013 z dnia 24 czerwca 2021 r.
EG
AKTUALNOŚCI:
Informacja w sprawie dystrybucji żywności.
Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020
Zakończenie podprogramu 2019 i jego efekty
PODPROGRAM 2019 – efekty 1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kostomłotach z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego...
czytaj dalej na temat: Zakończenie podprogramu 2019 i jego efektyInformacja dotycząca wsparcia z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa
Dostarczanie żywności w czasie epidemii
W związku z aktualizacją Wytycznych Instytucji Zarządzającej dotyczących realizacji POPŻ Podprogram 2019 z dnia 17 i 23 marca 2020 dotyczącej usprawniania realizacji dystrybucji wśród osób potrzebujących wprowadzone następujące zasady postępowania w okresie...
czytaj dalej na temat: Dostarczanie żywności w czasie epidemii